Andy Vajnaként ismerték a legtöbben a hollywoodi producert, aki vezető producer, fodrász, fotográfus, teniszedző, síedző, üzletember is volt egyben. 

1944.augusztus 1-én született Budapesten, édesapja Vajna (Weidmann) György, édesanya pedig Korda Klára volt. 

1956-ban Magyarországról külföldre menekült egyedül, azonban később Los Angelesben egyesültek ismét családtagjaival. Itt a Kaliforniai Egyetemen tanult, azonban tanulmányait nem fejezte be. 

Később a Távol-Keleten kezdte el munkásságát, ahol először fodrász, valamint parókakészítő volt. Később mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott, végül  Panasia Film, Hongkongban eredményesen működött, így lehetőség adódott a terjeszkedésre.

A Carolco Picturest, Mario Kassarral alapította meg 1976-ban, ami nem sokkal később mamutvállalattá fejlődött, és a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába nőtte ki magát. 

1982-ben Amerikai Filmpiackutató Társulást alapította meg, amelynek elnöke Ő maga lett. A csendestárs című alkotással kezdődött, produceri filmográfiája. A listán további világsikerű film is szerepel, ilyen például a Menekülés a győzelembe, a Rambo – Első vér, valamint a Rambo 2 és 3, a Vasmadarak,  az Air America, az Elemi ösztön, a Tökéletes katona és még további számos neves darab. 

Magyarországi gyökereit őrizve, továbbra is kapcsolatban maradt az itthoni film élet szereplőivel is, továbbá hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez. 

Első felesége, Cecilia Mongtól született egy fia, aki később súlyos betegsége miatt öngyilkos lett. Ez után 12 évig élt együtt Somogyi Csillával, majd 1996-ban megismerkedett Dobó Katával, a Miniszter félrelép című forgatásán, akivel 10 évig élt együtt. 2010-ben megismerkedett Palácsik Tímeával, majd 2013-ban össze is házasodtak, és haláláig. 

2010-ben diagnosztizáltak nála rákot, amelyből sikeresen kigyógyult, majd ér- és szívproblémákkal, valamint cukorbetegséggel is küzdött. 2019. január 20-án, 74 éves korában hunyt el budapesti otthonában. Halálát valószínűleg szívinfarktus okozta.

Halála után, kívánságának eleget téve Magyarországon és Los Angelesben helyezték végső nyugalomra. Amerikában, felesége helyezte el hamvait a a Los Angeles-i Westwood Village temető urnasírjába, Andy Vajna fia és szülei közelében. A szertartáson több híres személy is részt vett, többek között  Arnold Schwarzenegger, Kurt Russel és Goldie Hawn is, valamint Kamarás Iván színész, Leslie Mandoki zenész, Mága Zoltán hegedűművész, Csupó Gábor rendező, Kálomista Gábor filmproducer. 

A szertartás résztvevői a temető szürke-fehér ceremónia termében búcsúzhattak el, a sírhely mellett, sötétzöld bársonnyal letakart asztal állt. Itt helyezték el az urnát, mielőtt leeresztették a sírba, illetve az asztalon kapott helyet egy fehér doboz, rajta fekete szalaggal átkötött szivarral. Az asztal előtt zöld bársonnyal letakart székek voltak, ezeken foglalhattak helyet a közvetlen hozzátartozók. Az emléktárgyakat az urna sírba helyezték el.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vajna_Andr%C3%A1s

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/igy-zajlott-le-andy-vajna-temetese-los-angelesben-nem-hinne-kik-voltak-ott-exkluziv/ggpzv0g