73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John, aki a Greaseben játszotta Sandy, ami a nagy áttörést is jelentette számára. 

De ki is volt ő?

1948. szeptember 26-án született, Cambridge-ben, a család harmadik gyermekeként. Édesapja egyetemi professzor volt, ‘54-ben állást kapott Melbourne-ben, emiatt a család Ausztráliába költözött. Szülei válása után kezdett el komolyabban foglalkozni az énekléssel. Kezdetben azért énekelt, hogy az egyedüllétet elfelejtse, majd a családjának énekelt, később pedig sógora kávézójában énekelt. 

Gyerekkorában állatorvos szeretett volna lenni, viszont mivel tartott attól, hogy nem fogja tudni letenni természettudományos vizsgákat, ezért inkább más irányba indult. Az ausztrál rádióban és televízióban rendszeresen fellépett, Lovely Lilly művésznéven. 16 éves korában megnyert egy tehetségkutató műsort, majd a továbbiakban édesanyjától kapott gitáron zenélt tovább. 

‘71-ben ismerkedett meg Cliff Richarddal, aki felkérte őt, hogy legyen állandó fellépője a műsorának. Majd a Shadow zenekar tagjai figyeltek fel rá, megragadta őket a hangja, ezért meghívták őt stúdiójukba, hogy készítsenek vele egy közös felvételt.

Eleinte pop énekesként kezdte pályafutását, azonban a Shadow zenekar tagjai megvoltak győződve, hogy énekhangja beleillik a country stílusba is. Ennek köszönhetően született meg első slágere, az „If not for you”.

Pályafutása első Grammy-díját szintén egy country slágerért kapta, a ‘73-ban megjelent “Let me be there” című daláért. Tehetségét semmi sem bizonyítja jobban, minthogy további 3 Grammy-díjat nyert pályafutása alatt. 

‘74-ben részt vett az Eurovíziós Dalversenyen, ahol Nagy-Britanniát képviselte. Pár évvel később bevallotta, hogy sem a dalt, sem pedig a ruhát, amiben fellépett nem szerette, de nem volt választása, mivel a rajongók körében végzett felmérésben a ruhára szavaztak. A versenyen a dal a negyedik helyig jutott, az első helyezést az ABBA nyerte, a Waterloo című számukkal. 

’78-ban érkezett el számára a nagy áttörés, amikor John Travolta mellett szerepelt a Greaseben, Sandyként. John Travolta egyik nyilatkozatában elárulta, hogy „Egyetlenegy személy volt az egész bolygón, akiből Sandy lehetett, és én szilárdan eltökélt voltam, hogy megszerzem őt a filmhez”. 

Sokak szemét szúrta a szakmában, mivel “zenei bevándorlónak” számított az ausztrál akcentussal, pop énekesnek induló pályafutásával, és ez szúrta a szemét az amerikai country szakmának. Még egy egyesületet is létrehoztak ellenük, hogy kizárhassák az ilyen típusú “bevándorlókat”, azonban nem jártak sikerrel.

Egy későbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy ő nem is tudott az ellene irányuló rosszindulatról, mivel akkoriban mással nem foglalkozott, mint a munkával. Azonban a magánéletét ért kritikák már rosszul estek neki, viszont ezekre sem reagált. 

Első férjét a Xanadu című film forgatásán ismerte meg, aki Matt Lattanzi volt. ‘86-ban megszületett közös gyermekük, Chloé Lattanzi. Kapcsolatukat sokan nem értették, mivel férje akkoriban egy egyszerű és ismeretlen táncos volt, ő viszont már világsztárnak számított. 

‘96-os válásukat követően ismerte meg Patrick McDermottot, akivel nyolc évig voltak együtt is, egészen addig amíg a férfi rejtélyes módon eltűnt. Ezután ismerte meg John Easterlinget, akivel 2008-ban összeházasodtak és Floridába költöztek. 

1992-ben diagnosztizáltak nála először mellrákot, amelyet később sikeresen kezeltek nála, azonban később többször is kiújult nála betegsége. Betegsége 2017-re olyan agresszívvá vált, hogy továbbterjedt testének más részeire is. Több éves harca a betegséggel 2022.augusztus 8-án ért véget, amikor is férje bejelentette, hogy Olivia, 74 éves korában elhunyt. 

Olivia az ausztrál Seven csatorna róla szóló különkiadásában, a Spotlight: Olivia – Egy varázslatos történet című műsorban, azt nyilatkozta, hogy szeretné ha hamvait két, számára igen fontos helyszínen szórnák szét. Az egyik ilyen helyszín az Ausztráliában található otthona, a másik pedig a Kaliforniában található birtoka. 

 

Források:

https://www.bien.hu/olivia-newton-john-elete/

https://elle.hu/sztarhirek/olivia-newton-john-utolso-kivansag-halal-hamvasztas 

https://index.hu/kultur/2022/08/08/olivia-newton-john-grease-halaleset/

meglepetes.hu